Brukom blog /

Alles over keramische tegels weten?

Laatste update op


Een keramiektegel is een relatief dunne plaat van keramische grondstof. Net als andere voorwerpen van keramiek (servies, sanitair, dakpannen, …) worden keramiektegels gemaakt van een pasta, samengesteld uit verschillende klei- en leemsoorten, zand en andere natuurlijke stoffen (bv. gemalen rots).

Deze geprepareerde mengelingen worden bewerkt om er een gewenste vorm aan te geven en vervolgens gebakken op hoge temperatuur (800 tot 1.350 °C).

keramische_tegels_productie

Tegels zijn zo oud als bouwen zelf en gaan ook erg lang mee. Vele natuursteen-, tegel- en mozaïekvloeren uit de Oudheid zijn nog steeds prachtig! Daarom is ook heel lang erg weinig veranderd aan het product. Vandaag de dag wordt er echter flink geïnnoveerd en dat zie je dan ook terug in het Brukomtegel assortiment.

Pigmentmengelingen en emailleringtechnieken maken het mogelijk om een oneindig kleurenpalet weer te geven. Hoe complex de tekening ook is, ze is perfect te reproduceren op een enkele tegel of een groep van tegels die samen een geheel vormen.

Ook de formaten van tegels kennen een revolutie. Vandaag bieden we tegelplaten van meer dan 3m aan. Ook extreem dunne tegels, van slechts 3mm dik, behoren vandaag tot de mogelijkheden voor jouw project. Elke soort tegel heeft zijn eigen kwaliteiten en beperkingen. Daarom staan we je met van aankoop tot plaatsing bij met de expertise van jarenlange ervaring.

Ook onder de tegel is er veel veranderd. Nieuwe technieken voor waterdichting, duurzame tegellijmen, ondoordringbare voegen, slijtvast, antislip, antibacterieel — een scala aan mogelijkheden.

Tegels zijn over het algemeen een zeer onderhoudsvriendelijke, hygiënische en duurzame manier om je vloer of wand te bekleden. Ze zijn UV-bestendig, vuurvast, waterbestendig en zeer hard.

 

Overweeg je tegels aan te kopen? Denk dan aan…

- sfeer: Iedere kleur, ieder formaat, iedere variatie is mogelijk. Denk bv. aan de imitatie van parket, natuursteen of beton.

- duurzaamheid: Tegels gaan langer dan één mensenleven mee. En ze zijn 100% recycleerbaar. Ook is het de slimste combinatie met vloerverwarming of -koeling, wat ook weer bijdraagt tot hun duurzame karakter.

- onderhoud: De makkelijkste vloer om schoon te houden is een tegelvloer! Dat maakt tegels een hygiënische vloerbedekking. Tegels zijn met andere woorden een gezonde vloerbedekking. Bovendien zijn de onderhoudskosten ook erg laag. Met een tegelvloer “verdien” je geld. Meer informatie over het onderhoud van keramische tegels kan u hier lezen.

- prijs: Er zijn tegels voor ieders budget.

- wateroverlast: Komt nogal eens voor in ons landje. Geen probleem voor jouw tegelvloer.

- kwaliteit: De normen voor tegelproductie zijn wettelijk bepaald en liggen erg hoog. Toch zijn er verschillende kwaliteiten en karakteristieken, ook in het assortiment van Brukomtegel. Meer hierover verder in dit artikel.

 

  

Overgaan tot aankoop doe je zo.

Ontwerp

Stijl, kleur, grootte — onze Brukomtegel adviseurs helpen je graag bij je keuze. Bovendien bieden we zelfs een VR-experience aan. Zo kan je in Virtual Reality in jouw ruimte ervaren met de tegelsoorten waartussen je twijfelt. Wij doen er alles aan om je de beste keuze te helpen maken!

Offerte

Niet alleen de prijs de tegel maar ook de manier van plaatsen is belangrijk. Welk legpatroon? Hoe breed zijn de voegen? Welke kleur hebben de voegen? Ook hierbij helpt de Brukomtegel adviseur je de bomen door het bos te zien.

Slipwaarden

Kies je een tegel voor terras of inloopdouche? Vraag jouw adviseur of de slipwaarden hiervoor geschikt zijn.

Slijtwaarden

In een winkel of openbare ruimte moet een tegel bestand zijn tegen zware belasting. In uw slaapkamer hoeft dat niet. Ook de slijtwaarde van jouw tegelvloer is dus iets om niet over het hoofd te zien.

Onderhoud en reiniging

Ook al hebben tegels en voegen weinig onderhoud nodig, het is wel belangrijk om de juiste onderhoudsmiddelen te gebruiken. Wat je ook nodig hebt, je vindt het in het Brukomtegel assortiment.

Plaatsing van de tegels

Plaats je jouw tegels zelf of verkies je een vakman? Kies je voor een vakman, vraag dan of hij al eens een soortgelijke tegel heeft geplaatst. Vraag eventueel naar een referentie. Ook bij de zoektocht naar de juiste vakman staat Brukomtegel je bij. Ga je je tegels zelf plaatsen, heb je juiste informatie nodig. Welke lijm? Welke voegbreedte? Heb ik voegspacers nodig? Hoe maak je je douche waterdicht? Maak hier een afspraak bij jouw Brukomtegel adviseur.

keramische_tegels_productie

 

Stockage van je aangekochte tegels.

Brukomtegel bewaart je tegels maximum 1 jaar kosteloos. Dit voorkomt plaatsgebrek op je werf maar ook de kans op breuk en schade. Je dient uiterlijk 8 weken voor de gewenste leveringstermijn een seintje te geven, dan houden we een plekje voor jouw tegels vrij in onze opslagruimte.

 

Verschillende keramische tegelsoorten

Keramische tegels worden ingedeeld op basis van de manier van bakken en de afwerking.       

- Bi-cuisson: Dubbelgebakken tegels worden — hoe raad je het — tweemaal gebakken. Eerst de basis, vervolgens de glazuurlaag. Het voordeel hiervan is dat er felle kleuren en gevarieerde decoraties gebruikt kunnen worden. Deze tegels worden vooral op keuken- en badkamerwanden geplaatst.

- Mono-cuisson: Enkelgebakken tegels worden éénmaal op zeer hoge temperatuur gebakken. Eerst worden de grondstoffen gemalen, daarna wordt de klei geperst met 300kg/cm2. Vervolgens worden de tegels met decoraties en kleuren geglazuurd. Dan gaan ze een oven van ongeveer 1200 graden in. Deze tegels onderscheiden zich door hun lage porositeit en extreme weerstand. Hierdoor zijn enkelgebakken tegels ideaal voor badkamers en woonkamers waar ze onderhevig zijn aan vlekken, vocht en slijtage.

- Geglazuurde porseleinen tegels (gres porcellanato smaltato): Voor deze tegels gebruikt men uitsluitend grondstoffen van de hoogste kwaliteit die daarna met meer dan 500 kg/cm2 worden geperst. Dan gaan ze door een oven van 1200 graden. Hierdoor ontstaan tegels die een zeer geringe wateropname hebben. Dat maakt de geglazuurde porselein tegels ook zeer geschikt voor buiten.

- Porselein/door-en-door tegels (gres-cerame): Gres porcellanato tegels zijn hetzelfde als bovenstaande smaltato tegels behalve dat de kleur door de hele dikte van de tegels hetzelfde is. Dat maakt ze beter bestand tegen slijtage en dus zeer geschikt voor ruimtes die veel belopen worden, zoals winkels, restaurants, etc.

- Faience: Faenza, Italië is de oorspronkelijke plaats waar deze tegel voor eerst werd gemaakt. Deze tegels worden meestal in twee fasen gebakken. De witte of rode pasta is voorzien van een glazuurlaag en wordt uitsluitend als wandtegel geplaatst omdat ze weinig of niet slijtvast zijn.

- Terracotta: Dit zijn getrokken, niet-geëmailleerde tegels in gebakken poreuze aarde. Ze zijn vooral in Zuiderse landen erg geliefd vanwege hun traditionele charme maar vragen speciale behandelingen om de kleur te beschermen en ze onderhoudsvriendelijk te maken. Lithofin, de producten die Brukomtegel aanraadt voor het onderhoud van tegels, beschikt over een gamma producten voor terracotta tegels.

terracottategels

 

- zellige: Zellige (of Zellij, Arabisch: الزليج ) is een Marokkaanse kunstvorm van mozaïek waarbij met veelkleurige tegels van geglazuurd terracotta geometrische patronen worden gevormd die vloeren en muren bedekken. Hun basisafmetingen zijn 10 cm op 10 cm, maar ze kunnen tot 30 cm op 30 cm groot en 2 cm dik zijn. Ze hebben doorgaans een rustiek karakter, maar kunnen zich ook prachtig integreren in een modern interieur. Ze worden in België aangeboden als wandtegels. Ook tafels en fonteinen worden met zelligewerk bekleed. In de Moorse bouwkunst heeft zellige een hoge vlucht genomen. Belangrijke voorbeelden zijn te vinden in het Bahiapaleis in Marrakech en in het Alhambra in Granada.

zellige

                                    

 

Keramische tegels met verschillende look

- keramisch parket: Keramisch parket zijn smalle, lange vloer- of wandtegels met een houtlook. Door de moderne productietechnieken zijn ze bijna niet te onderscheiden van echt hout. Ook de structuur (nerven) van hout wordt geïmiteerd zodat de gelijkenis treffend is. Het onderhoud van een tegel is dan weer veel makkelijker dan van hout. Hierdoor is het nu perfect mogelijk een keuken of badkamer met hout-look te realiseren. Ontdek hier het gamma.

- hexagoon tegels: Tegels in de vorm van een zeshoek, ook wel honingraat genoemd.

- octagoon: Tegel in de vorm van een achthoek.

- Patroontegels of imitatie cementtegels: Ze zien er authentiek uit maar zijn, in tegenstelling tot het origineel, keramisch en dus onderhoudsvriendelijk en slijtvast. Ze bestaan in allerlei designs waardoor ze bij verschillende woonstijlen passen. Ontdek hier het gamma

Echte cementtegels worden gemaakt volgens een traditioneel procedé waarbij er op een onderlaag van cement, een laag gekleurd marmerpoeder wordt aangebracht. Dit resulteert echter in een poreus oppervlak. Hierdoor kunnen op termijn vlekken van vet en vuil indringen in het oppervlak. Bovendien zijn ze niet bestand tegen zuren en anti-kalkproducten en dus minder geschikt voor bv. badkamers en keukens die vaker en grondiger worden schoongemaakt. Met een imitatie cementtegel behoud je de look maar heb je alle voordelen van een keramische tegel.

patroontegels

 

- Keramische natuursteen: Tegels van echte natuursteen en keramische natuursteentegels hebben enkele gemeenschappelijke kenmerken maar ook belangrijke verschillen. Natuursteen is het resultaat van een geologisch proces dat duizenden jaren geduurd heeft. Geen bandwerk of uniforme machinale productie, maar wel ontginnen, vervoeren, versnijden en verwerken van natuursteen. Elke tegel is dus uniek. Natuursteen is daarom meestal wat duurder dan keramische tegels.

Keramische tegels bestaan uit gebakken aarde en mineralen. Fabrieksmatig zijn er verschillen tussen de tegels gecreëerd om op die manier een natuurlijker uitzicht te verkrijgen, zoals bij tegels uit natuursteen.

Sommige soorten natuursteen kunnen letterlijk duizenden jaren weer en wind trotseren. Kijk maar naar oude kerken en kastelen. Vandaag kunnen we met trots zeggen dat keramische tegels uit de hoogste slijtageklasse de vergelijking goed doorstaan. De troef van een keramische tegel is het onderhoudsgemak. Ze zijn bestand tegen zuren en andere chemische stoffen wat het veel praktischer (en goedkoper) maakt om ze correct te reinigen.

  keramische_natuursteen_tegel    

Keramisch blauwe steen:

Blauwe hardsteen is enorm populair in België. Het heeft er natuurlijk mee te maken dat wij in eigen land beschikken over de echte Belgische blauwe hardsteen uit de steengroeven in Henegouwen. De Belgische blauwe hardsteen prijs is de voorbije jaren echter spectaculair gestegen, waardoor de markt meer naar Aziatische blauwsteen vraagt. Lees meer hier over Vietnamese blauwsteen.

Door verfijnde digitale technieken in de keramische tegelindustrie kunnen we nu keramische blauwsteen imiteren die nauwelijks of niet meer te onderscheiden is van de Belgische blauwe hardsteen. Zelfs de getrommelde blauwe hardsteen is als keramische imitatie te verkrijgen. Op zoek naar blauwsteen tegels? Overweeg dan zeker het alternatief. Blauwe hardsteen tegels zijn relatief broos, gevoelig aan zuren en vetten terwijl hun keramische tegenhanger een stuk sterker, onderhoudsvriendelijker en duurzamer is. Ontdek hier het gamma.

keramische_blauwsteentegel

 

Keramisch beton:

Het ruwe, tijdloze karakter van beton past bij jouw woning? Maar je maakt je zorgen over de nadelen van echte beton: moeilijk te plaatsen, gevoelig voor vlekken, gevaar voor scheuren...? Kies dan voor een vloer zonder risico’s. Imitaties betontegels hebben de look maar niet het intensief en duur onderhoud van het beton. De tegels zijn immers niet poreus en gevoelig voor zuren. De grote van de tegels (120*120) geven ook de look van polibeton. Ontdek hier het gamma.

keramische_tegel_beton       

 

                  

Groot formaat tegels:

Keramische platen van 1 bij 3 meter en dat niet dikker dan 6 mm. Brukomtegel biedt deze aan in een bijna perfecte weergave van marmer, natuursteen, beton of gietvloeren. Geen roestvorming, geen slijtage en uiterst onderhoudsvriendelijk.

Deze XXL keramische tegelplaten zijn een revolutie. Denk bijvoorbeeld aan keukenbouwers. De keramische platen kunnen kraaknet in verstek worden gezaagd waardoor de lijnen van een kookeiland mooi blijven doorlopen. Een prachtig werkblad in keramische natuursteenimitatie wordt dus meteen betaalbaar. Of een douchewand in 1 stuk. Niet enkel onderhoudsvriendelijk maar ook mooi en functioneel! De producenten slagen erin duurdere materialen als marmer, natuursteen en Corte staal natuurgetrouw te imiteren en daar ook alle voordelen van keramiek aan te koppelen. Ontdek hier het gamma.

tegelplaat_keramisch

 

Natuursteen:    

Bij Brukomtegel gebruiken wij meestal natuursteen voor terrassen. Aziatische natuursteen is nog altijd een ‘goedkoop’ alternatief voor een duurzaam terras.

Welke natuursteen kan buiten worden geplaatst?

Graniet:

De hardste, duurzaamste maar doorgaans ook duurste natuursteen. Graniet is een stollingsgesteente, afkomstig van gestold magma uit vulkanen. De steen is nauwelijks poreus en lijdt niet onder zuren of andere chemische elementen. Toch bestaan er verschillende soorten graniet. De hardheid is niet bij elke soort gelijk. Brukomtegel helpt je de juiste soort te kiezen voor jouw tegelproject.

Blauwe steen (arduin):

Deze kalksteen kan je op diverse manieren toepassen. Bovendien bestaat hij in alle maten en afwerkingen. De origine is Belgisch (nogal duur) of Aziatisch.

     

          

2 cm dikke terrastegels:

Vol keramische tegels van 2cm dik zijn ook een technische revolutie in de tegelwereld. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor buiten en maken sterke, slijtvaste en onderhoudsvriendelijke terrasvloeren. Ideaal voor op gras, steen, zand of met tegeldragers.

Uiteraard kunnen deze tegels ook traditioneel verlijmd worden op een geschikte ondergrond. Ze bevatten een goede antislip waardoor ze ook bijzonder geschikt zijn voor een plaatsing naast een zwembad of jacuzzi.

Een ander voordeel is dat deze tegel dikwijls een variant voor binnen hebben waardoor je een verruimend effect van living naar terras kan creëren.

Ontdek hier het gamma.

     

Wandtegels:

Brukomtegel heeft een ruime keuze wandtegels. Even kennismaken.

Faience: Een verzamelwoord voor wandtegels die bestaan uit een witte of rode pasta met een laag email op. Zo kan men felle kleuren, spierwit en gitzwart verkrijgen. Er bestaan zowel matte als blinkende versies.

Mozaïek: Mozaïek ontstond als kunstvorm in de tijd van de Grieken en Romeinen. Met kiezelstenen van verschillende kleuren werden in luxe villa’s grote mozaïeken gecreëerd waarop keizers, goden en alledaagse taferelen werden afgebeeld. In een volgende fase werd de mozaïektechniek verfijnd voor de toepassing op muren en vloeren. Tegenwoordig wordt mozaïek geassocieerd met kleine, meestal vierkante tegeltjes die voornamelijk worden gebruikt in badkamers en keukens. Het is de ideale keuze voor de badkamer omdat ze zowel voor wand- als vloertegel geschikt zijn. Mozaïek is van alle tijden en past in elk type interieur. Zowel een ultramoderne badkamer als een klassiekere inrichting gaat perfect samen met mozaïektegels. Met de kleine steentjes creëer je een stijlvolle, tijdloze badkamer.

tegelmozaiëk

Steenstrips of Briquestone is een serie natuurstenen tegels die de klassieke bakstenenvorm in een eigentijdse stijl herinterpreteert. Deze soort tegels bestaat ook in houtstrips, natuursteen of keramische steen.

Ontdek hier het gamma wandtegels.

Heeft u vragen of dit artikel, of wenst u een afspraak voor gratis VR-beleving van jouw project? Contacteer ons hier