Marokkaanse Zellige? Of keramische Zellige?

Brukom blog /

Marokkaanse Zellige? Of keramische Zellige?

Laatste update op


Originele Marokkaanse Zellige

Zellige (of Zellij, Arabisch: الزليج ) is een Marokkaanse (kunst)vorm van mozaïek waarbij veelkleurige tegels van geglazuurd terracotta in geometrische patronen worden gelegd op vloeren en muren. De basisafmetingen zijn 10x10cm, maar ze kunnen ook in andere vormen en maten voorkomen. Visschubvorm is, naast gewoon vierkant, de meest voorkomende.

Zellige kenmerken zich door de lichte verschillen tussen de tegels. Elke wandtegel varieert subtiel in kleur, afmeting en/of vorm. In de Moorse bouwkunst heeft Zellige een hoge vlucht genomen. Belangrijke voorbeelden zijn te vinden in bv. het Alhambra in Granada.

 

Keramische Zellige

…zijn de keramische, industrieel geproduceerde versie van de originele Marokkaanse tegels. De kleuren, formaten en subtiel onregelmatige vormen worden nagebootst om toch een even rijk effect te bekomen. Het voordeel van deze wandtegels is dat vlekbestendig en onderhoudsvriendelijk zijn.

 

Kleur

Marokkaanse Zellige hebben felle kleuren die soms erg moeilijk te imiteren zijn in keramische Zellige. Sommige kleuren, zoals parelmoer wit, zijn zelfs onmogelijk na te maken.

 

Onderhoud

Keramische Zelliges blinken dan weer uit in plaatsings- en onderhoudsgemak. Ze zijn minder breekbaar dan Marokkaanse en hebben een 100% waterdicht oppervlak. Keramische Zelliges zijn m.a.w. uiterst vlekbestendig.

 

Wat kies jij?

Ontdek hier ons volledig gamma