Cepo di Gre of terrazzovloeren zijn terug van weggeweest.

Brukom blog /

Cepo di Gre of terrazzovloeren zijn terug van weggeweest.

Laatste update op


Terrazzo keramische tegels zijn de nieuwste trend voor zowel binnen- als terrastegels. Terrazzo is het Italiaanse woord voor terras en wordt ook gebruikt als naam voor dit specifieke type vloerafwerking. De originele terrazzo tegels bestaan voornamelijk uit marmerkorrels of korrels gekleurde cement of klei.

terrazzo_tegels

Oorsprong van terrazzo tegels

De techniek is enkele honderden jaren oud. Vijftiende-eeuwse Venetiaanse arbeiders vonden een nieuwe praktische toepassing voor afgekeurd restmateriaal uit de marmergroeve. Ze gebruikten het om de terrassen rond hun huizen te plaveien.

Terrazzo is ontstaan in Italië waar op dat moment veel kerken werden gebouwd, waarbij veel marmer en graniet werd gebruikt. Het restmateriaal werd gestort in betonnen vloeren die na een tijd van veel beloop stillaan gepolijst waren. De kleine stukjes graniet en marmer werden meer en meer zichtbaar hierdoor, wat de mensen mooi vonden en waardoor ze van die vloeren gingen houden.

terrazzo_vloeren

 

 

Productie van terrazzo tegels

De ongelijke, grillig brokken marmer en graniet werden in klei gedrukt om ze zo te kunnen vastmaken. Met platte stenen werden de oneffenheden weggeslepen. Later werd een gereedschap uitgevonden, de Galera waarbij de arbeiders rechtop konden staan bij het polijsten van de tegels. De Galera is eigenlijk een lange steel met een verzwaard eind waaraan de slijpsteen werd vastgemaakt. Door hun lichaamsgewicht konden ze de steel optimaal gebruiken. Na het polijsten werd geitenmelk over tegels uitgewreven om de marmerkleur naar boven te brengen en extra glans te geven aan de tegel.

galera_terrazzogalera_terrazzo

Dankzij de nieuwste productietechnieken worden terrazzo tegels gemaakt zoals alle andere keramische tegels, wat heel wat voordelen heeft t.o.v. de terrazzo natuursteen. Deze tegels zijn onderhoudsvriendelijk, kras - & vlekbestendig én maatvast.

 

Gamma terrazzo

terrazzo_vloeren

Brukomtegel presenteert twee kleuren in twee formaten die allen gerectificeerd zijn. U kan reeds een terrazzovloer 60x60x1cm aankopen vanaf 19.99€/m2 btw inclusief.

terrazzo_tegels    terrazzo_tegels

Bekijk hier ons gamma terrazzovloeren.