Alles weten over keramisch parket?

Wat is keramisch parket?

Keramisch parket is een tegelvloer met een houtlook. Het lijkt dus op een houten vloer. De tegelvloer is onderhoudsvriendelijker dan een echte houten vloer. Een ander voordeel is dat vloerverwarming mogelijk is bij keramisch parket, mits aangepaste plaatsingsvoorschriften.

Keramisch parket ofwel houtlook tegels hebben een unieke uitstraling, de huidige technologieën maken het mogelijk om nerven en knoesten in de tegels te verwerken. Met het parket formaat geeft het nog beter de ‘houten vloer’ uitstraling weer. De perfecte houtlook tegels worden verwerkt met een bijhorende kleur voeg zodat het een geheel lijkt.

keramisch_parket_houtlook_tegel

De treffende gelijkenis dankt keramisch parket aan het oppervlak van de tegel waarin naast een print ook een voelbare houtstructuur is aangebracht. Hierdoor heeft de tegels meer gelijkenissen met hout dan bijvoorbeeld laminaat, dat een glad oppervlak heeft.

Het leuk aan keramisch parket is dat er ook kleuren kunnen worden gerealiseerd die met echt hout niet zomaar gemaakt kunnen worden. Vanzelfsprekend is dat ook de natuurlijke kleuren kunnen worden nagebootst maar ook de kleuren grijs en zwart worden gebruikt voor keramisch parket.

 

Waar worden keramische tegels geplaatst?

Als één materiaal unaniem naar voren komt als dé typische badkamervloer, dan is het de keramische tegel. Je vloer mag zelfs onder water staan, geen enkel probleem. Dus mits een goede plaatsing, waterdichting en afvoer, kan je ook tegels plaatsen in je douche.

keramisch_parket

Ook qua onderhoud is keramiek gemakkelijk: Ervaring leert ons dat soms kalkaanslag van de waterdruppels hardnekkige vlekken zijn. Bij houtlook tegels kan je met eenvoudige producten, zoals azijn de tegels reinigen. Er is amper onderhoud aan. Keramische tegels zijn bovendien helemaal niet poreus, dus kan er geen vocht , noch vuil doordringen.

Binnen het gamma van keramische tegels primeert op dit moment het keramisch parket. Zo combineer je de look van parket met de voordelen van een keramische tegel. Zelfs de afmetingen zijn identiek. Deze vloeren zijn op dit moment enorm populair, zeker in de badkamer. Maar ook als wandbekleding voor bijvoorbeeld een accentmuur.

De keramische tegel lijkt trouwens meer en meer op originele parket. De kwaliteit gaat er enorm op vooruit. Je ziet bijna het verschil niet meer met parket. In de badkamer zien we een duidelijke opmars van grote tegels. Deze formaten zijn populair omdat er een minimum aan voegen overblijft.

 

keramisch_parket_groot_formaat

De woonkamer/keuken ligt in de hedendaagse woningen in elkaars verlangde. Het verkleint de ruimte om 2 materialen te gebruiken in 1 ruimte.

Vele mensen wensen parket in de woonkamer maar onderhoud houdt velen tegen.

Parketimitatie biedt hier een oplossing. De tegel is onderhoudsvriendelijk en kan doorgelegd worden in de keuken.

De woning zal strakker ogen, de lengte in de tegels zal de ruimte nog vergtoten. De gezelligheid, warmte in uitstraling van het keramisch parket zal zijn doen niet missen. De tegels nu tot lengte van 2 meter geven een zeer natuurlijke weergave van het geïmiteerde.

Parket wordt geïmiteerd van zowel eik, notelaar of wengé.

keramisch_parket_wengé

Ook door de implementatie van noesten en nerven in het keramisch parket kan zowel een strakke, moderne als een klassieke, Engelse stijl keramisch parket bekomen worden.

 

De charme en klasse van parket mét het onderhoudsgemak van een keramische tegel. En de technologische mogelijkheden van vandaag maken keramisch parket toegankelijk voor elk budget, voor elk project, voor elke smaak.

Voordelen

 • Warme natuurlijke houtlook. Moeilijk te onderscheiden van echte parket.
 • Zeer gemakkelijk in onderhoud net zoals een gewone tegelvloer.
 • Impregneren, schuren of waxen zoals een houten vloer moet niet gebeuren.
 • Zeer slijtvast en krasvrij. Na jaren intensief gebruik is de vloer nog steeds even mooi.
 • De vloer gaat niet verkleuren onder invloed van zonlicht.
 • Keramisch parket werkt niet, kraakt niet en scheurt niet.
 • Goed te combineren met vloerverwarming mits gebruik van een ontkoppelingsmat.
 • Kan ook gebruikt worden op wanden en plafonds.
 • Keramisch parket kan zonder problemen gebruikt worden in de badkamer, wc of keuken.
 • Hoog loopcomfort zonder storend loopgeluid.
 • door de speciale grafische technieken is vrijwel elk decor of patroon mogelijk; dus minder beperking in gewenste uitstraling.

 

Nadelen

 • Relatief duur maar verkrijgbaar in alle prijscategorieën . Het kost meer dan laminaat maar is ook duurzamer.
 • De keramische tegels worden verankerd en zijn moeilijk uit te breken; Dit is ook zo wanneer parket verlijmd wordt op ondervloer.
 • De ondergrond moet aan bepaalde eisen voldoen (vlak, stabiel).
 • Isoleert, net zoals tegels, minder goed op gebied van akoestiek en warmte als hout.
 • Herhaling van het houtpatroon is niet zo mooi bij goedkope tegels.
 • Zonder vloerverwarming voelt de vloer koud aan. Dit in tegenstelling tot een houten vloer die van nature warm aanvoelt.

 

Ondek hier ons gamma keramisch parket.

 

Plaatsing van keramisch parket

Wil je zelf je tegels plaatsen, is het natuurlijk belangrijk dat je werkt met de juiste informatie, producten en gereedschap. Het is precisiewerk als je het er mooi wilt uit laten zien, en dan moet je natuurlijk werken met het beste wat je kan vinden. De manier om de tegels te plaatsen is dezelfde als een gewone keramische tegel. Het patroon van plaatsen verschilt. Dit houd ook in dat een tegelzetter dit goed voor je kan doen als je het zelf niet kan of geen tijd voor hebt.

 

Brukomtegel helpt je graag verder met het geven van raad of het doorgeven van een ervaren tegelplaatser.

 

Ruim aanbod in keramisch parket.

Het aanbod aan keramische tegels met houtlook neemt elke dag toe. Keramisch parket is verkrijgbaar in diverse houtmotieven (eik, beuk, kersen, tropisch hardhout, ...). De tegels zijn in allerlei lengtes en breedtes verkrijgbaar.

De populairste keramische tegels hebben een lengte van 90cm (15x90 en 20,2x80 cm) of 60 cm. Hoe korter de tegel, hoe goedkoper omdat ze gemakkelijker te produceren zijn. Lange tegels hebben de neiging om tijdens het bakproces krom te trekken. Door speciale procedures kan de producent de tegels ligt buigbaar maken., welke de plaatsing sterk vereenvoudigd. Hierdoor kan deze de ondergrond volgen. Grote afwijkingen zijn echter niet weg te werken maar dit kan ook niet met een gewone tegel.

De grote keramische parketten hebben volgende formaten 20x120; 20x170; 20x200. Keramische parket kan net als houtparket in allerlei patronen gelegd worden (visgraatverband, halfsteensverband, wildverband…). Je kan ze ook combineren met vierkante tegels voor een specialer effect.

keramisch_parket_latjes

 

De tegels bestaan ook in een terrastegel variant.

terrastegel_keramisch_parket

De tegel heeft meestal een breedte van 30 cm en een lengte van 120cm. Wat echter belangrijker is dat de tegel een dikte heeft van 2 cm, waar een tegel binnenshuis een dikte heeft van 1 cm. Wat ook opmerkelijk is aan de tegel is dat de houtnerf dieper/grover is verwerkt in de tegel. Hierdoor ontstaat een betere antislip waarde.

Mooi is als de parketimitatie verder kan door getrokken worden naar het terras, wat een 'infinity' gevoel geeft. Dit zal de woonkamer verruimen maar ook strakker maken. Het terras zal een zeer natuurlijke uitstraling krijgen maar toch gemakkelijk zijn in onderhoud.                    

 

PRIJZEN KERAMISCH PARKET

De prijs van keramisch parket varieert van €19,99 tot maar liefst €99 per vierkante meter. Dit prijsverschil hangt samen met de design, het gebruikte materiaal, het al dan niet gerectificeerd zijn van de tegel (tegel kan geplaatst worden met een fijne voeg), het merk en de dikte van de tegel.

Zo zal een tegel waar bijvoorbeeld 'knopen' of 'kleurvariaties' steeds op vrijwel dezelfde plaats zichtbaar zijn, veel goedkoper zijn dan een houtlook tegel waar geen enkele knop of kleurvaratie op dezelfde plaats zichtbaar is. De reden is niet ver te zoeken, vermits de productiekost laag ligt als men altijd dezelfde tegelprint moet maken. Veel moeilijker, lees duurder productiekosten wanneer het er meer dan 20 verschillende prints zijn. 

Het is ook altijd voordelig de aanbiedingen van Brukomtegel na te kijken. Prijzen zijn dan fors verlaagd zodat de te besteden prijs aan de tegels lager wordt.

 

 

Plaatsing van keramisch parket

Wil je zelf je tegels plaatsen, is het natuurlijk belangrijk dat je werkt met de juiste informatie, producten en gereedschap. Het is precisiewerk als je het er mooi wilt uit laten zien, en dan moet je natuurlijk werken met het beste wat je kan vinden. De manier om de tegels te plaatsen is dezelfde als een gewone keramische tegel. Het patroon van plaatsen verschilt. Dit houd ook in dat een tegelzetter dit goed voor je kan doen als je het zelf niet kan of geen tijd voor hebt.

Brukomtegel helpt je graag verder met het geven van raad of het doorgeven van een ervaren tegelplaatser.

 

Je gaat de tegels zelf plaatsen. Hoe begin je eraan?

 • Je kijkt de ondergrond na? Is de chape egaal of dien je deze te egaliseren?

Egaliseren, wat is dit?

DEFINITIE: Het vlak of gelijk maken van de grond. (hier; chape)

Een vlakke en draagkrachtige ondergrond is de basis van iedere verdere afwerking. Dit geldt voor zowel wanden als vloeren. Soms is het noodzakelijk om de ondergrond eerst te egaliseren voordat deze geschikt is voor verdere bewerking. De Omnimix producten van Omnicol zijn egalisatiemortels voor wanden en vloeren en voor binnen- en buitenwerk.

V17R van Omnicol lijkt mij de beste oplossing.

Snelverhardende egalisatiemortel.

Voor verdere verwerking van dit product, geven we je graag uitleg in onze toonzaal.

 • Je ondergrond (chape) is klaar.

Heb je vloerverwarming of niet?

Waarom is dit belangrijk? Eens je tegels zijn geplaatst, dienen deze, minimale bewegingen van de woning op te vangen. Zo niet ontstaan er scheuren in de vloer.

Indien er vloerverwarming in de woning is zijn deze ‘bewegingen’ in de vloer iets groter, gezien de chape zal uitzetten bij warmte maar ook inkrimpen bij het uitzetten van deze verwarming.

Je hebt 2 keuzes….

 • Je plaatst een zettingsvoeg om de 5 lopende meter.
 • Je plaatst een ontkoppelingsmat.

Verschil…

Gezien het patroon waarop de tegels worden geplaatst is het niet mooi dat de zettingsvoeg om de 5 lm zichtbaar is. Dit zal het natuurlijk effect van de houtstructuur teloor doen gaan.

Je zou dit kunnen oplossen als onderstaande foto. Dit is echter niet toegestaan. De bewegingen van de ondergrond volgen niet de voegen waardoor de tegel zou barsten.

 

Hieronder vind je de juiste werkwijze (groene pijl). Je merkt ook direct dat dit niet mooi zal ogen.

Je kan dit probleem oplossen door onder de tegel een ontkoppelingsmat te plaatsen. Het woord verklaart zelf zijn doel. De mat zal de bewegingen van de chape ontkoppelen t.o.v. de tegel. De uitzettingsvoegen dienen niet geplaatst te worden.

Wij raden de ontkoppelingsmat aan van Omnicol.

ontkoppelingsmat

Kenmerkende producteigenschappen OMNIMAT SC.
 • Voor op werkende vloeren, verse beton of cementdek (chape) en vloerverwarming.
 • Voorkomt scheurvorming in het tegeloppervlak ten gevolge van scheurvorming in de ondergrond tot 2 mm voegbreedte!
 • Geringe dikte van slechts 0,87 mm.
 • Alleen binnen verwerken, in zowel droge als vocht belaste ruimten.

Plaats de SC omnimat met behulp van tegellijm PL85 omnicem poedertegellijmen met behulp van een 4x4 mm lijmkamvertanding.

De SC omnimat binnen de open tijd in de lijm aanbrengen, sluitend tegen elkaar.

Omnicol adviseert de mat van binnen naar buiten toe glad te strijken, overtollig lijm, luchtbellen en kreuken te verwijderen met een vlakke spaan zodat een contactoppervlak van 100% ontstaat. Géén scherp gereedschap gebruiken.

Daarna dient een droogtijd van 24u gerespecteerd te worden.

 • Nu kan je overgaan tot het plaatsen van de tegels.

 

De tegels kunnen onmiddellijk en zonder voorstrijkmiddel verlijmd worden.

De tegels verlijmen met een van onze PL85 omnicem poederlijmen. Grijs voor grijze en donkere tegels; Wit voor beige en bleke houtlook tegels.

Gebruik een lijmkamvertanding van 8x8 mm (afhankelijk van tegelformaat)(Hoe groter de tegel; hoe groter de lijmkamvertanding).

Na minimaal één dag de tegels afvoegen met een voor de toepassing geschikte voegmortel. Hier kan de kleur van de voeg gekozen worden die het meest aanleunt bij de kleur van de tegel. Dit zal het effect van houtlook nog versterken.

 • Volgens welk patroon leg je de tegels?
 • Wildverband: de korte zijde van de houtlook tegel is nergens gelijk. JUISTE PLAATSING
 • Halfsteens: de parketimitatie wordt in de helft van de volgende tegel geplaatst. FOUTIEVE PLAATSING

Brukomtegel nv wenst je veel succes bij het kiezen, plaatsen en genieten van jouw keramische parketlook tegel.

Heeft u vragen, of wenst u een afspraak voor gratis VR-beleving van jouw project? Contacteer ons hier