Blog /

Waar moet u op letten bij het kiezen van een terrastegel?

Dernière mise à jour le


Een terrastegel kiezen moeilijk?

Met deze leidraad maak je je terras helemaal van jou.

 

  1. Keramisch of natuursteen?
  2. Welk formaat past het best bij jouw terras?
  3. Hoe zit het met onderhoud?
  4. En met krassen of vlekken?
  5. Ga je voor eenheid interieur en terras?

 

De hoofdkeuze: welke soort?

De hoofdkeuze valt tussen natuursteen of keramische terrastegels. Door de nieuwste productietechnieken zijn 2cm dikke keramische tegels beschikbaar in zowat elke imitatie natuursteen.

Dit is een persoonlijke keuze, rekening houdend met de voor- en nadelen die we hierna bespreken.

 

Welk formaat?

Natuursteen terrastegels zijn meestal beperkt in formaten. De meest courante: 20x20cm, 40x40cm, 50x50cm, 60x60cm, 80x80cm tot 100x100cm. De laatste twee formaten zijn nogal prijzig omdat hier grote natuursteen blokken nodig zijn. De kleine formaten worden meestal uit de afval gemaakt.

Keramische terrastegels hebben ruim gamma aan formaten, afwerkingen en kleuren. Hier kan u kiezen uit volgende formaten: 20x20cm, 20x120, 30x120, 40x120, 40x40, 60x60, 75x75, 80x80, 40x80, 90x90, 45x90, 60x120 tot 120x120cm. Allemaal met een vaste dikte van 2cm.

 

En het onderhoud?

Keramische tegels kenmerken zich door hun onderhoudsgemak.

Onderhoud van een natuursteen vergt altijd iets meer gespecialiseerde zorg. Het onderhoud hangt af van het soort natuursteen dat u kiest, blauwsteen, graniet, basalt. Basalt is het best onderhoudbaar, daarna Vietnamees blauwsteen en dan graniet.

 

Krassen en vlekken.

Heeft u geen probleem dat er af en toe krassen of vlekken ontstaan op jouw terrastegel, dan kies je best voor natuursteen. Afhankelijk van het soort dat u kiest zijn deze minder of meer kras- en vlekbestendig, wat ook zijn charme heeft. Samen met een lichte verkleuring over de jaren heen zorgt dit voor het karakter van een echte natuursteen.

Krassen en vlekken niet welkom? Kies dan voor een keramische terrastegel van 2cm dik. Deze hebben als voordeel dat er cola, BBQ sauzen, vetten, zelfs citroenzuur op de oppervlakte mag komen, zonder enig vertoon van vlekken. Deze keramische terrastegels zijn ook 100% krasbestendig. U hoeft dus niet op te letten als u stoel of tafel verschuift. Hiernaast zijn ze ook kleurvast, wat bij natuursteen meestal niet het geval is.

 

Infinity gevoel?

De nieuwste trend is dat dezelfde keramische tegels zowel voor binnen als buiten worden gebruikt. Dit om het interieur als het ware naadloos te verbinden met het terras, wat als voordeel heeft dat beiden als één ruim geheel aanvoelen. Brukomtegel heeft een ruim aanbod waarbij de keramische tegel binnen dezelfde kleur, formaat heeft dan de terrastegel. Bij natuursteen terrastegels ligt dat iets moeilijker omdat het verschil tussen de binnen- en buitenafwerking van natuursteen meestal resulteert in een ietwat ander uitzicht/kleur.

 

 Ontdek hier ons gamma terrastegels

 Wat zijn de nieuwste trends in terrastegels? Lees het hier.