Blog /

Patroontegels, terug van weggeweest. Dé trend in keramische cementtegels

Dernière mise à jour le


Vintage tegels dé trend in 2018

Keramische patroontegels van goede kwaliteit - Brukomtegel heeft met passie en energie voor jou een ruim aanbod aan patroontegels samengesteld. Duurzaam, speels en authentiek zijn de sleutelwoorden.

Dankzij de nieuwste technologieën in de tegelindustrie smelt de tekening tijdens het productieproces in de tegel zelf, waardoor hij alle voordelen van een keramische tegel heeft. Duurzaam, onderhoudsvriendelijk, kras- en vlekbestendig én betaalbaar.

Deze keramische vintagetegels met patronen uit de jaren ’70 en ’80 hebben dus geen extra onderhoud nodig zoals de cementtegels van vroeger. Die bestaan nog, met al hun charme, maar het gebruiksgemak is ook belangrijk.

 

Oorsprong van patroontegels

Gegoten en droog geperste cementtegels

De huidige keramisch patroontegels vinden hun inspiratie op de ingelegde gekleurde cementtegels. Dit van oorsprong Belgisch product werd omstreeks 1840 in Gent (Oost-Vlaanderen) gemaakt in één kleur, gekleurde cement gegoten in een houten mal. Later wanneer er mechanische en hydraulische persen ontworpen werden kwamen er meer motieven op de markt, zoals antieke Jugdenstil cementtegels, oude art nouveau cementtegels en antieke art deco cementtegels.

Deze patroontegels zijn geometrisch van aard en op gebouwd uit vierkanten, rechthoeken, driehoeken, veelhoeken, cirkels en ruiten. Hierdoor wordt er vaak een opvallend effect bereikt die deze vloertegels uniek maakt.

Dergelijke geometrische patronen werden het meest gemaakt in zwart-wit en zwart-grijs-witte tegels, daarna in meerkleurige tegels. Bloemmotieven, drukke en veelkleurige motieven die een prachtig tegeltapijt waren het vervolg.

 

Keramische patroontegels

Keramische patroontegels zijn dé nieuwste trend voor heel wat interieurs. Deze keramische imitatie cementtegels zijn gemakkelijk te plaatsen, vlek-en krasbestendig en onderhoudsvriendelijk. Patroontegels keramiek zijn beschikbaar in heel wat verschillende  'decors' en een uiteenlopend pallet van kleuren. Belangrijk is ook dat deze motieftegels merkelijk goedkoper zijn dan de natuurlijke cementtegels.

Voordelen

  • Onderhoudsvriendelijk
  • Kras- en vlekbestendig
  • Niet poreus
  • Maatvast
  • Gemakkelijk te plaatsen, zoals een gewone keramische tegel.

 

Nadelen

  • Een natuurlijke cementtegel zal zooals natuursteen na een tijd 'gebruikt' lijken. Wat voor sommige een nadeel is, en voor anderen niet.

 

Ons aanbod

Ons aanbod telt meer dan 100 verschillende decortegels. Vanaf 19,99€/m2 kan u al een degelijke patroontegel verkrijgen. Ontdek hier ons ruim aanbod.