Blog /

Wat je moet weten over verstelbare en vaste tegeldragers

Laatste update op


Wat is een tegeldrager?

Een tegeldrager is een houder gemaakt van plastiek om tegels te plaatsen op een vaste ondergrond. Dit kan gaan om chape, beton of een bestaande bevloering (tegel, klinker, enz.)

Men spreekt hier om een zwevende plaatsing, gezien de tegeldragers niet verlijmd worden op de ondergrond.

Een tegeldrager is beschikbaar in verschillende hoogtes. Deze variëren tussen 1 cm tem 32 cm.

 

Welke soorten bestaan?

Er zijn in de tegeldragers 2 grote soorten.

De vaste tegeldragers: niet in hoogte verstelbaar en niet zelf nivellerend. DWZ je hebt een stabiele, recht ondergrond nodig. Vb. terras waar de vorige tegels niet worden uitgebroken en voor tegel op tegel wordt gekozen. De vaste hoogte is beschikbaar in 12, 15 en 20mm.

 

vaste_tegeldragersvaste_tegeldrager_voor_terras

 

De verstelbare tegeldragers: Deze tegeldragers zijn in hoogte verstelbaar en zijn zelf nivellerend.

D.w.z. Wanneer de 4 tegels worden gelegd op de tegeldragers en de tegeldrager is op de juiste hoogte geplaatst, nivelleert de vloer zichzelf. D.w.z. kleine oneffenheden van -+ 5% worden zo weggewerkt.

Vb. roofing op een dakterras is nooit helemaal egaal.

 

Voegen

De tegels worden niet verlijmd op de tegeldragers en dus ook niet gevoegd. De vloer is dus waterdoorlatend.

OPGEPAST: De ondervloer dient waterdicht te zijn vb. Beton, bestaande constructie of roofing.

Wanneer je op een chape de tegels plaatst, plaats je beste een worteldoek om onkruid en mossen te voorkomen onder de tegels. De afwatering van het terras kan naar 1 punt worden gewerkt (onder de tegel) waardoor dit mooi oogt en minder duur hoeft uitgewerkt te worden.

 

Voordelen

Een groot voordeel van tegels plaatsen op een tegeldrager is dat je terras duurzaam is en niet meer kan opvriezen. De ondervloer mag immers uitzetten en inkrimpen; de tegelhouders zullen deze bewegingen makkelijk neutraliseren.

Dit samen met een ruime keuze aan vol keramische tegels maakt van je terras een gebruiksvriendelijk, onderhoudsvriendelijke omgeving.

Gezien de keuze in vol keramische tegels (2 cm dik) eindeloos is, kan je van je terras een droomomgeving maken. Van strak tot klassiek, alles is mogelijk.

Ontdek hier ons gamma tegeldragers