Blog /
Betaalbare elektrische vloerverwarming voor parket of laminaat: de toekomst?
Laatste update op
Vloerverwarming onder je parket of laminaat vloer plaatsen, gebeurt meer en meer! Warmup-systemen staan na jaren ontwikkeling helemaal op punt voor deze vloeren. De warmtegeleidbaarheid van het hout bepaalt hoe geschikt het is voor vloerverwarming: hoe dunner en dichter het hout, hoe sneller de opwarmtijd en dus hoe efficiënter de vloerverwarming. Het gebruik van een Warmup-thermostaat zorgt voor een optimale temperatuur en verzekert dat die nooit hoger is dan 27 °C – warm genoeg om uw huis te verwarmen maar niet zo heet dat je houten vloer schade oploopt.
Elektrische vloerverwarming: parketvloer en laminaat
Folieverwarming is het meest gebruikte elektrische vloerverwarmingssysteem voor parket en laminaat.
De Warmup-folieverwarming is een elektrisch vloerverwarmingssysteem voor laminaat en andere zwevende vloerafwerkingen. De folieverwarming bestaat uit een sterke folie gewikkeld om een dunne meeraderige, tweevoudige verwarmingskabel. De folie zorgt voor een continue aardlaag in de vloerconstructie en verspreidt de warmte weg van de verwarmingskabel. De kabel is geïsoleerd met een geavanceerd fluorpolymeer.
Houten vloertypes
Warmup-verwarmingssystemen zijn geschikt voor bijna alle parketvloeren. Toch blijft het belangrijk om beroep te doen op de juiste informatie en expertise bij de leverancier van je houten vloer. Sommige zachthouten vloeren kunnen een thermische barrière vormen en de warmte blokkeren in plaats van deze over te brengen naar het vloeroppervlak. Dit is niet schadelijk maar wel weinig efficiënt om je vloer(oppervlak) en je ruimte te verwarmen.
Ontdek hier onze parket en laminaat vloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming.
Thermische geleidbaarheid
Let er bij het kiezen van de laminaatvloer op dat het materiaal zo dicht mogelijk is. Dat zorgt voor een goede warmtegeleiding. Hoe dichter het materiaal, hoe beter het de warmte overdraagt.
De dichtheid en de dikte van je houten vloer bepalen samen de opwarmtijd. Hoe dunner het vloermateriaal en hoe hoger de dichtheid, hoe korter de opwarmtijd. En dus hoe efficiënter het vloerverwarmingssysteem zal werken.
Dikte van Balterio Laminaat | Warmetedoorlaatweerstand R |
7mm | 0,046 m² K/W |
8mm (Xpressions) | 0,062 m² K/W |
8mm | 0,057 m² K/W |
9mm (Grande) | 0,080 m² K/W |
9mm | 0,066 m² K/W |
Iso-Trans | 0,085 m² K/W |
Iso-Silent | 0,07 m² K/W |
Thermo-Trans | 0,02 m² K/W |
Thermo-Silent | 0,01 m² K/W |
De maximum toegestane warmtedoorlaatweerstand (R) van vloerbekleding (laminaat + ondervloer) bedraagt 0,15 m².K/W. Voor elektrische vloerverwarming mag de waarde van 60 W/m² niet overschreden worden.
Vloerdikte
Hoewel vloerverwarming mogelijk is bij een dikke en dunne houten vloeren, raden we onder de 18 mm te blijven. Dikker materiaal belemmert de efficiënte werking van het verwarmingssysteem.
Aangezien bredere planken vaak meer “beweging” vertonen dan smallere planken van hetzelfde materiaal, raden we aan een verhouding tussen dikte en breedte te hanteren die in de buurt van 7 tot 11 ligt. Een plank met een dikte van 16 mm en breedte van 160 mm geeft een verhouding van 10, dus dat zou ideaal zijn.
Vochtgehalte van houten vloeren
Hout is een natuurlijk materiaal dat vocht om zich heen absorbeert. Dat betekent dat het vochtgehalte van een houten vloer varieert naargelang de omgeving. Als je houten vloeren met een hoog vochtgehalte in een zeer droog huis legt, droogt het hout. Dat veroorzaakt krimp waardoor mogelijks openingen kunnen ontstaan. De vloer kan ook luidruchtig worden (kraken) wanneer deze van de ondervloer wegtrekt.
Vochtigheid
Houten vloer installeren in een huis dat aanmerkelijk vochtiger is dan de houten vloer zelf, betekent dat de vloer kan uitzetten en opzwellen.
Informeer je bij je leverancier om zeker te zijn dat je houten vloeren het juiste vochtgehalte heeft, dat overeenkomt met het vochtgehalte van de omgeving waarin de vloer zal worden geïnstalleerd.
Vloertemperatuur
Een houten vloer mag nooit boven 27 °C worden verwarmd. Een Warmup Thermostaat garandeert dit.
Hout op vloerverwarming leggen
Elektrische vloerverwarmingstoestellen zijn snel en eenvoudig te installeren door een gekwalificeerde aannemer.
Bij het installeren van een systeem met houten vloeren moet een uitzettingsvoeg rond de randen van de kamer worden achtergelaten. Die moet ongeveer 10 mm breed zijn en kan je gemakkelijk verbergen met een plint.
Geïsoleerde ondervloer
De geïsoleerde ondervloer van Warmup wordt altijd aanbevolen voor gebruik met vloerverwarming onder houten vloeren. De ondervloer optimaliseert de warmteafgifte en efficiëntie van het verwarmingssysteem en voorkomt dat warmte naar beneden ontsnapt en de kamer verlaat. Ondervloer fungeert ook als een effectieve vocht barrière voor vochtuitzetting van het hout.
Overdracht van warmtegrenswaarden
Wanneer je het systeem met houten vloeren gebruikt, moet u ervoor zorgen dat het systeem effectief werkt en we raden u af om een vloerverwarming te installeren als niet aan de onderstaande limieten wordt voldaan. Dit kan de werking van het systeem belemmeren en ertoe leiden dat het systeem niet naar behoren werkt.
Ons aanbod vloerverwarming
Onze folieverwarming is beschikbaar van 1 tot 12 m2, met intervallen per vierkante meter. Een woonkamer van 40 m2 heeft dus 3 rollen van 12 m2 en één rol van 4 m2 nodig.
Naast de folieverwarming zelf heeft u enkel nog een thermostaat nodig.
De 4iE Smart Wi-Fi-Thermostaat, te besturen vanaf een smartphone, tablet of computer, leert hoe het verwarmingssysteem wordt gebruikt en de unieke manier waarop een huis presteert. Het stelt automatisch manieren voor om energie te besparen, bijvoorbeeld waar de temperatuur op ingesteld zou moeten worden wanneer je niet thuis bent.
De slimme manieren van de 4iE om huizen efficiënter te verwarmen kunnen tot wel 25% besparen op energieverbruik.
Prijzen
U heeft al een folie vloerverwarming vanaf 48,70€/m², daarnaast heeft u nog de 4iE Smart Wi-Fi-Thermostaat nodig van 184,99€.