Blog
ACO Inbouw sleufgoten

ACO Inbouw sleufgoten

Tuin en terras klaar voor de zomer? Dankzij het onze ACO sleufgoten assortiment creëer je een praktisch, efficiënt en stijlvol afwateringssysteem dat je de vele vervelende onderhoudskarweitjes bespaart. Het afwateringssysteem vangt kuis- en hemelwater perfect op zodat kuiswater opdweilen en verwelkte bloemen door detergenten tot het verleden behoren. En het sleufgoten afwateringssysteem past discreet in je nieuwe of bestaande terras!

 

Multifunctioneel

Brukomtegel stelt dit afwateringssysteem voor omdat het overal past en ook bestand is tegen stapvoets overrijdende wagens. Dwars door het terras, tussen terras en tuin of vlak voor de garagepoort — afwatering en onderhoud worden kinderspel met de juiste sleufgoten.

 

Onderhoudsvriendelijk

 

Op de juiste plaats een toegang tot het afwateringssysteem inbouwen maakt het onderhoud makkelijk in elke situatie. Plaats een toegangsluik of inspectieluik boven de verticale afvoerbuis aan het begin/einde van de gootlijn om bvb. boombladeren te verwijderen die in de afvoer verzeild geraken. In combinatie met een geurafsluiter en/of bladvanger kan je terras zo elk seizoen aan. Met op maat gesneden tegels zorg je voor een stijlvolle integratie van de sleufgoot in jouw terras. Aarzel niet om advies te vragen aan onze Brukomtegel adviseurs voor de beste plaatsing van alle verschillende gootelementen.

 

 Gootelementen

                                     

Sleufgoten bestaan standaard uit elementen van 15cm hoog. Indien je een nieuw terras op een bestaande betonplaat wil aanleggen moet je echter kiezen voor gootelementen met beperkte inbouwhoogte. Brukomtegel beschikt ook over gootelementen van 6 cm die nog steeds probleemloos al het water afvoeren. Ze zijn gemaakt van polyesterbeton met een extra glad oppervlak. Dat zorgt voor een verhoogde stroomsnelheid zodat er niets aan de wanden blijft kleven.

Hou rekening met de beschikbare inbouwhoogte bij de keuze van jouw gootelementen. Er komt immers nog een opzetstuk op! Je plaatst ze best over de volledige lengte in gestabiliseerd zand. De sleufgootelementen zijn 1m lang zodat ze gegarandeerd in een rechte lijn komen te liggen. De tand- en groefverbinding zorgt voor een perfecte aansluiting

 

Afvoerleiding aansluiten

Brukomtegel ACO sleufgoten beschikken op het einde van elke lijn over een verticale afvoerbuis van 11cm doorsnede. In de bodem van zo’n gootelement zit een voorgevormd “knock-out element”. Dat kan je, zoals de naam zegt, eenvoudig verwijderen zodat het gootelement naadloos op de afvoerbuis aansluit.

Ook voor hoek-, T- of kruisverbindingen hebben we gootelementen met aangepaste knock-outs. Vraag hiervoor advies bij jouw Brukomtegel adviseur.

 

 Sleufgoot op maat

Brukomtegel werkt steeds met relatief lichte gootelementen van polyesterbeton. Deze zijn makkelijk hanteerbaar en eenvoudig te bewerken voor jouw sleufgoot op maat. Op het einde van een afwateringslijn zal je onvermijdelijk een op maat geslepen gootelement moeten plaatsen. Gebruik daarvoor een diamantschijf op je haakse slijper zodat het (vorstbestendige en chemisch resistente!) polyesterbeton kraaknet kraaknet kan worden afgekort.

 

Eindplaatje

Sleufgoten sluit je aan het begin en einde af met een eindplaatje. Dat kan je eenvoudig en stevig vastzetten met een beetje mortel. Voor een horizontale afvoer heeft Brukomtegel ook eindplaatjes met ingegoten uitloop in het assortiment.

 

Opzetstukken

Alle goten correct geplaatst? Dan is het tijd voor de opzetstukken! Ze passen naadloos op de gootelementen en zorgen voor een stijlvol eindresultaat. Met speciale clips en een waterpas lijn je jouw sleufgoot perfect uit.

 

Centrale sleuf

Brukomtegel biedt ook centrische opzetstukken aan voor sleufgoten met een verharding aan beide kanten. Bijvoorbeeld in het midden van je terras is dit de stevigste manier om een sleufgoot in te bouwen. Je terrastegels sluiten aan beide kanten correct op het gootsysteem aan. De inbouwhoogte van deze opzetstukken bedraagt 8 cm. Check samen met jouw Brukomtegel interieuradviseur of deze soort sleufgoot in jouw terrasproject past.

 

Sleuf aan de zijkant

   

Sleufgoten met de sleuf aan de zijkant noem je “excentrische sleufgoten”. Deze opzetstukken zijn geknipt voor sleufgoten die moeten aansluiten op een bestaande bouwelementen, bvb. de dorpel van je garage, glasgevel, muur of terrasrand. Als je dit soort sleufgoot aan de rand van je tuin legt, voorzie dan nog een extra afboording voor optimale stevigheid.

Excentrische sleufgoten plaats je op dezelfde manier als goten met centrale sleuf. Trek de stabilisé gelijk door over het volledige opzetstuk en plaats je terrastegels bovenop in een laag mortel.

Met een inbouwhoogte van maximaal 7cm kan je vrij kiezen hoe je jouw terras betegelt in combinatie met sleufgoten. Let er wel op dat je tegels of klinkers aan de oppervlakte een halve cm hoger liggen dan de rand van de sleuf. Zo kan al het water probleemloos de sleufgoot in vloeien en vermijd je plasvorming.

 

Ontdek hier ons gamma ACO producten. Meer informatie nodig? Mail naar info@brukomtegel.be of bel ons 02 356 66 24